Pamuk (Gossypium hirsitum), ebegümecigiller (Malvaceae) familyasından anavatanı Hindistan olan kültürü yapılan bir bitki türüdür. Toplamda 43 türü bulunan pamuk bitkisi kök, sap, yaprak, çiçek ve tohum olmak üzere 5 ana yapıdan oluşmaktadır. Tohumun ve etrafını çevreleyen lifli oluşuma ise "kütlü" adı verilmektedir. Pamuk lifinin işlenebilirliğinin esnek olması nedeniyle giyim, tıp ve endüstriyel gibi alanda geniş kullanım yelpazesi sunmaktadır.
Arkeolojik bilgilere göre pamuğun Türkiye’deki kullanımı MÖ 330 yılına uzanmaktadır. Ancak bitkinin potansiyelinin anlaşılması ve gelişimi 11. yüzyılda Selçuklu Türkleri ve 14. yüzyılda Osmanlı Türkleri zamanında olmuştur. Türkiye Cumhuriyeti'nin ilanından sonra ise pamuk tarımına büyük önem verilmiştir. Günümüzde Türkiye en çok pamuk üreten ilk 10 ülke arasında yer almaktadır. Ülkemizde yetiştirilen pamukların tamamı orta lifli pamuklar olup birçok çeşidi kullanılmaktadır.
Harran ovasında bulunan çiftçilerimiz akredite kuruluşların kurallarına uygun etkili sulama teknikleri kullanarak pamuk üretimini gerçekleştirirler. Hemen ardından toplanan kütlü pamuk çevreye zarar vermeyen yöntemler ile işlenerek preseli pamuk balyasına dönüştürülür. Satış için hazır hale gelen balyalar ise Şanlıurfa veya Mersin’deki tesislerimize transfer edilerek Türkiye ve Dünyanın çeşitli bölgelerine gönderilir.
Telif Hakkı © 2022 Kızılkaya Tarım - Tüm Hakları Saklıdır.
Kızılkaya Tarım, İyi Pamuk Uygulamaları Derneği (İPUD) üyesidir.
Web sitesi trafiğini analiz etmek ve web sitesi deneyiminizi optimize etmek amacıyla çerezler kullanıyoruz. Çerez kullanımımızı kabul ettiğinizde, verileriniz tüm diğer kullanıcı verileriyle birlikte derlenir.